DEEL 2: DE TOEGEVOEGDE WAARDE VAN DE FYSIOTHERAPIE EN FYSIOTRAINING

Zoals in deel 1 van dit artikel beschreven, probeert men tegenwoordig zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. Er wordt van de oudere mens steeds meer zelfredzaamheid verwacht. Maar dit is niet alleen de reden dat er een stijgende lijn is te zien in het aantal ongelukkige vallen. Welke mogelijke oorzaken zijn er nog meer?

Mogelijke oorzaken

Er zijn meerdere mogelijke oorzaken die kunnen lijden tot een val. Als eerste zijn er balansstoornissen, waarbij oudere mensen voorzichtig gaan lopen met kleine stappen. Hierdoor neemt juist de kans om te vallen toe, omdat de kans om een obstakel te raken groter wordt. Als tweede heb je verminderde kracht in de beenmusculatuur. Mensen op leeftijd worden door de jaren heen steeds minder actief. Door die inactiviteit gaat de kracht en de snelheid van het aanspannen van de spieren ook steeds verder achteruit. Dit heeft tot gevolg dat bij het struikelen de reactie van de beenspieren niet snel genoeg is en dus tot een val kan leiden. Als laatste zijn er nog gevaarlijke omgevingsfactoren. Denk hierbij aan verkeerd schoeisel, zoals sokken of te grote sloffen. Ook andere omgevingsfactoren zoals losse vloerkleedjes, steile trappen of slechte verlichting kunnen gevaarlijk zijn. Daarnaast zijn er nog veel meer mogelijke oorzaken om te vallen. Denk hierbij aan medicatie, hart- en vaatziekten, problemen met het zicht en angst om te vallen.

Fysiotherapie en fysiotraining

Elke patiënt is uniek en heeft ook een behandelplan nodig, afgestemd op de patiënt. Wij fysiotherapeuten kijken daarom ook bij elke patiënt welke mogelijke oorzaken er aanwezig (kunnen) zijn om te vallen. Vanuit daar wordt er een plan gemaakt. Dit kan bestaan uit:

  • Balanstraining voor om het evenwicht te verbeteren
  • Spierkrachttraining
  • Adviezen om de omgevingsfactoren zo veilig mogelijk te maken
  • Looptraining op de loopband

Bij ons in de praktijk kunnen deze trainingen en adviezen gegeven worden. Dit in combinatie met bijvoorbeeld oefeningen die u thuis uitvoert. Elke behandeling wordt er gekeken en met u overlegd of de training, oefeningen en adviezen uitdagend genoeg zijn. Zo zorgen wij er voor dat er genoeg opbouw in uw behandelplan zit en de kans om te vallen uiteindelijk verminderd wordt.