THP, totale heupprothese of in de volksmond ook wel ‘een nieuw heup’. Wat houdt een nieuwe heup daadwerkelijk in? Wanneer krijgen mensen een nieuwe heup, wat zijn goede leefregels om je aan te houden? Hoe ziet een behandelplan na het krijgen van een nieuwe heup er globaal uit en welke toegevoegde waarde heeft de fysiotherapie in dit proces? In deze tip neem ik u mee in de wereld van de THP.
Wanneer een nieuwe heup?
In 2021 waren er naar schatting bijna 1.589.600 mensen met de diagnose artrose. De meest voorkomende artrose is die van de knie, echter blijft de heup ook niet achter. 485.900 mensen van bovenstaand cijfer hebben de diagnose heupartrose, bijna 1/3de van alle gediagnosticeerde artrose. Er is dan ook een stijging te zien in de periode 2011-2021 van het aantal mensen met artrose.
Artrose, of ook wel gewichtslijtage genoemd, houdt in dat het kraakbeen in het gewricht veranderd, waardoor er pijn, stijfheid en bewegingsbeperking kan ontstaan. Dit komt over het algemeen vaker voor bij de ouder wordende mens. Is de artrose dusdanig aanwezig dat sporten/bewegen niet meer helpt tegen de pijn of het dagelijks functioneren wordt belemmerd. Dan is de volgende stap vaak om een totale heupprothese te krijgen.
Bij een totale heupprothese worden de kop van het bovenbeen en de kom in het bekken vervangen. Deze worden vervangen door een prothese gemaakt van materiaal zoals metaal, kunststof of keramiek. Er zijn 2 manieren om de nieuwe prothese vast te zetten. Gecementeerd of ongecementeerd. Bij gecementeerd wordt de heup direct met cement vastgezet in het bot, bij ongecementeerd wordt de nieuwe heup vastgezet en moet het vastgroeien in het bot. De orthopeed bepaalt in overleg met de patient voor welke manier van vastzetten wordt gekozen.
Eerste dagen in het ziekenhuis
De operatie is achter de rug, de nieuwe heup zit erin en nu start het herstel. Al dezelfde dag zult u het bed uit komen om samen met de fysiotherapeut de eerste stapjes met de nieuwe heup te zetten met behulp van krukken of een rekje. De geopereerde heup mag gelijk met het gehele gewicht belast worden, tenzij anders bepaald door de orthopeed. Met de fysiotherapeut van het ziekenhuis zult u waar nodig oefenen met in- en uit bed komen, gaan zitten en staan en traplopen. U zult ook alvast een aantal oefeningen meekrijgen waar u de eerste dagen mee aan de slag kunt.
Fysiotherapie
U bent thuis, en nu? Zorg ervoor dat u van tevoren uw huis ‘postoperatie-proef’ maakt. Ruim losliggende kleedjes en snoeren op. Verschuif de opstelling van de leefruimtes zo dat u er gemakkelijk langs kunt met uw loophulpmiddel.
U kunt direct een afspraak maken met de fysiotherapeut. De fysiotherapeut zal in eerste instantie aan huis komen als u niet in staat bent om naar de praktijk te komen. Samen met de fysiotherapeut start u een behandeltraject waarin er gekeken wordt waar u weer naartoe wilt werken. Aan de start van dit behandeltraject zal de focus liggen op het activeren van de grote spiergroepen en het zelfredzaam zijn in huis. Naarmate u vooruitgaat, zal de focus meer verschuiven naar spieropbouw en functionele oefeningen gericht op het verbeteren van de balans en het vergroten van de kracht en belastbaarheid.
Binnen onze praktijk hebben wij hier alle mogelijkheden voor. Wij zijn een praktijk met uitgebreide oefenfaciliteiten, zoals een fitnesszaal met kracht- en cardioapparatuur, grote behandelkamers en tal van mogelijkheden om functionele oefeningen uit te voeren.
Krijgt u binnenkort een totale heupprothese of heeft u hier vragen over, neem dan contact met ons op via 055-5790336, info@depasch.nl of http://www.depasch.nl/contact/ Wij staan u graag te woord!