TKP, totale knieprothese of in de volksmond ook wel ‘een nieuwe knie’. Wat houdt een nieuwe knie daadwerkelijk in? Wanneer krijgen mensen een nieuwe knie, wat zijn goede leefregels om je aan te houden? Hoe ziet een behandelplan na het krijgen van een nieuwe knie er globaal uit? In deze tip neem ik u mee in de wereld van de TKP.

Wanneer een nieuwe knie?

In 2018 waren er naar schatting bijna 1,5 miljoen mensen met de diagnose artrose. Van deze groep hebben de meeste mensen knieartrose (693.400). Bijna 2/3de van deze groep bestaat uit vrouw tegenover een 1/3de man. Artrose houdt in dat het kraakbeen in het gewricht veranderd, waardoor er pijn, stijfheid en bewegingsbeperking kan ontstaan. Is de artrose dusdanig aanwezig dat sporten/bewegen niet meer helpt tegen de pijn of het dagelijks functioneren wordt belemmerd. Dan is de volgende stap vaak om een totale knieprothese te krijgen.

Bij een totale knieprothese worden gedeeltes van het bovenbeen en onderbeen vervangen door metalen componenten. Tussen deze componenten zit een kunststof schijf. Afhankelijk van de slijtage wordt soms ook de binnenzijde van de knieschijf vervangen door een kunststof schijfje.

Eerste dagen in het ziekenhuis

De operatie is achter de rug, de nieuwe knie zit erin en nu start het herstel. Al dezelfde dag zult u het bed uit komen om samen met de fysiotherapeut de eerste stapjes met de nieuwe knie te zetten met behulp van krukken of een rekje. De geopereerde knie mag gelijk met het gehele gewicht belast worden, tenzij anders bepaald door de orthopeed, en de buiging en strekking zal ook vanaf dag 1 geoefend worden. Het aanspannen van de bovenbeenspieren is een goede oefening en zult u meerdere keren per dag moeten uitvoeren.

Voor ontslag uit het ziekenhuis gelden vaak de regels dat de knie voldoende kan buigen, tot een hoek van 90 graden, volledig kan strekken en u goed kunt lopen met krukken, rekje of rollator.

Fysiotherapie

U bent thuis, en nu? Zorg ervoor dat u van tevoren uw huis ‘postoperatie-proef’ maakt. Ruim losliggende kleedjes en snoeren op. Verschuif de opstelling van de leefruimtes zo dat u er gemakkelijk langs kunt met uw loophulpmiddel.

U kunt direct een afspraak maken met de fysiotherapeut. De fysiotherapeut zal in eerste instantie aan huis komen als u niet in staat bent om naar de praktijk te komen. Samen met de fysiotherapeut start u een behandeltraject waarin er gekeken wordt waar u weer naartoe wilt werken. Aan de start van dit behandeltraject zal de focus liggen op het activeren van de grote spiergroepen en het zelfredzaam zijn in huis. Naarmate u vooruitgaat, zal de focus meer verschuiven naar spieropbouw en functionele oefeningen gericht op het verbeteren van de balans en het vergroten van de kracht en belastbaarheid.

Binnen onze praktijk hebben wij hier alle mogelijkheden voor. Wij zijn een praktijk met uitgebreide oefenfaciliteiten, zoals een fitnesszaal met kracht- en cardioapparatuur, grote behandelkamers en tal van mogelijkheden om functionele oefeningen uit te voeren.

Krijgt u binnenkort een totale knieprothese of heeft u hier vragen over, neem dan contact met ons op via 055-5790336, info@depasch.nl of http://www.depasch.nl/contact/Wij staan u graag te woord!