Welke apparaten staan er allemaal in de praktijk en waar worden ze voor gebruikt? De komende periode wordt er elke keer één apparaat of oefening uitgelicht en nemen wij u mee in de wondere wereld van fysiotherapie en fysiotraining.

De loopband, het wel bekende (voor sommige gevreesde) apparaat. Maar bij elke sportschool en bijna elke fysiotherapiepraktijk wel te vinden. Het apparaat waar menig mens wel eens op heeft gestaan en heeft belopen, maar wat kunt u er allemaal mee? Voor welke (behandel)doelen kan het allemaal ingezet worden? En hoe gebruikt u hem?

Functies van de loopband

Er zijn tal van functies op de loopband. Zo kan er gelopen worden op een constante snelheid of juist met interval. Juist op tijd of op afstand. Met of zonder hellingsgraad, omhoog of omlaag. Alle genoemde functies in combinatie met elkaar of ‘gewoon’ een voorgeprogrammeerd programma. Dit allemaal wordt gedaan vanuit een fysiotherapeutische gedachte en passend bij de patiënt/trainer of hulpvraag.

De hulpvraag

Welke hulpvragen en de daarbij behorende behandeldoelen kunnen er allemaal zijn? Denk hierbij aan het verbeteren van balansproblemen, de algehele conditie of stabiliteit van bijvoorbeeld de knie, enkel of heup. Daarnaast wordt het vaak ingezet als looptraining bij patiënten met claudicatio intermittens (vaatproblemen) of COPD en is het een vast onderdeel in de revalidatie van bijvoorbeeld een nieuwe knie/heup of voorste kruisband.

Gebruik van de loopband

Wie voor de eerste keer op de loopband staat ervaart het lopen als ‘anders’ en ‘vreemd’. De hersenen zijn gewend dat het lichaam zichzelf voortbeweegt over een vaste ondergrond, terwijl bij de loopband de ondergrond zich verplaats en het lichaam een vast punt blijft. Bij patiënten met bijvoorbeeld balansproblemen wordt lopen op een loopband in het begin als lastig ervaren. Meestal wordt er binnen een aantal sessies een mooie verbetering gezien. Wat begint bij lopen op lage snelheid en steun aan het apparaat, naar uiteindelijk los lopen met tempo wisselingen en hellingsgraad. Samengevat is de loopband een multifunctioneel inzetbaar apparaat voor ieder patiënttype en blijkt hij onmisbaar binnen de fysiotherapie en fysiotraining.

de loopband